Biskut Almond London
Bahan-bahan A
- 1 cawan buttercup
- ¾ cawan gula ising – kalau tak nak manis, boleh kurangkan
- 1 biji kuning telur
- 1 sudu teh esen vanilla
Bahan-Bahan B
- 2 ½ cawan tepung gandum
- 1/2 cawan tepung jagung
- 1 sudu makan tepung beras
- 1 sudu teh serbuk penaik
- 3 sudu makan serbuk badam
Bahan-bahan C
- 2 cawan coklat masakan – cairkan guna kaedah double boiler
- Kacang badam secukupnya – panggang dalam ketuhar pada suhu 150’C selama 15 minit
Cara-cara
- Gaul bahan A sampai sebati guna senduk kayu sahaja. Kemudian masukkan bahan B sedikit demi sedikit sambil diuli. Kalau doh lembik, boleh tambah tepung. Kalau keras, boleh tambah sedikit mentega. Uli jangan lama. Cukup sekadar sampai doh tak melekat di tangan sahaja.
- Cubit doh, gentel dan masukkan 1 biji kacang badam. Saiznya ikut kesukaan anda. Buat hingga habis dan susun biskut dalam dulang pembakar.
- Bakar biskut pada suhu 170C selama 25 minit. Masa mungkin berbeza ikut jenis dan saiz ketuhar masing-masing.
- Bila biskut dah masak, sejukkan terlebih dahulu. Bila dah sejuk, boleh celupkan dalam coklat.
- Letak biskut dalam cawan kertas dan boleh dihias dengan badam cincang. Biarkan coklat keras sebelum dimasukkan ke dalam balang kedap udara.
*Blog: https://www.siinurul.com/2020/05/resepi-almond-london-mudah-sukatan-cawan.html