RESEPI KEROPOK LEKOR 3 BAHAN, SEDAP & MUDAH

BAHAN-BAHAN

  • 10 ekor ikan kembung / selayang
  • 2 cawan setengah tepung ubi
  • 1 cawan tepung gandum

*Garam & Ajinomoto secukup rasa

CARA-CARA:

1.Kisar

  • Kisar isi ikan mentah-mentah guna blender. Tidak perlu rebus
  • Masukkan sekali sedikit garam, ajinomoto, dan air sejuk. Kisar sampai sebati.

CAMPURKAN TEPUNG

  • Pindahkan bahan yang telah dikisar ke dalam satu bekas besar.Kemudian, masukkan pula 1 cawan tepung gandum dan 2 cawan setengah tepung ubi.

ULI & BENTUKKAN

  • Gaulkan bahan kisar dengan tepung dan uli hingga ia menjadi doh.
  • Bila dah jadi doh, bentukkan jadi panjang-panjang macam keropok lekor mentah yang biasa kita tengok di kedai tu.

REBUS

  • Rebuskan keropok lekor yang telah dibentuk tadi dalam air yang dipanaskan.
  • Jika sudah masak,keropok lekor akan timbul. Dah bolehlah angkat dan toskan

 SEJUKKAN

  • Sejukkan sekejap dan potong kecil-kecil ikut citarasa masing-masing.

 SEDIA DIGORENG

  • Panaskan minyak dan goreng.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *